Паста с пиле и пармезан в чугунен тиган   

Тази рецепта е класическо ястие с червен сос в ресторантите и уютните кухни навсякъде по много добри причини.

Tази версия включва и някои полезни техники, които можете да приложите във всяко ваше готвене - но обещаваме, че тази пилешка паста с пармезан е толкова лесна за приготвяне, колкото е лесна и за наслаждаване. 

 

 

Време за подготовка:

10 минути

 

Време за приготване:
45 минути

 

 

Порции
4

 

Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse

 

Pasta s pile i parmezan v chugunen tigan

Продукти:

  • 1 бр пилешки гърди без кост и кожа

  • 1 чаена лъжичка сол

  • 1 чаена лъжичка черен пипер

  • 60 гр брашно

  • 1 яйце, разбито

  • 120 гр Галета за паниране

  • 67 гр настърган пармезан

  • 60 мл зехтин

  • 4 скилидки чесън, накълцан

  • ½ чаена лъжичка люспи от червен пипер, по желание

  • 1 консерва 800 мл печени домати, смачкани

  • 1 чаена лъжичка сушен босилек

  • 1 чаена лъжичка сушен риган

  • 256 гр паста по ваш избор

  • 112 гр настъргана моцарела

  • Пресен босилек за украса

 

Pasta s pile i parmezan v chugunen tigan

 

Начин на приготвяне:


  1. Загрейте фурната на 175°C.

  2. Нарежете пилешкото филе на "пеперуда", като внимателно поставите дланта си върху гърдите и с остър нож ги разрежете хоризонтално, като внимавате да не ги разрежете докрай; гърдите трябва да могат да се отворят като книга, във формата на пеперуда.

  3. Поставете гърдите между две парчета пергаментова хартия и с помощта на клечка за зъби ги начукайте до равномерна дебелина от 2 см. Извадете пергамента и подправете всички страни с по ½ чаена лъжичка сол и черен пипер.

  4. Подгответе три плитки съда: в първия добавете брашно, във втория разбитото яйце, а в третия смесете галетата и пармезана. Панирайте филето: като първо потопете пилето в брашното, изтръскайте излишното; потопете го в яйцето, изтръскайте излишното; потопете го в сместа от галета и пармезан, за да се покрие равномерно.

  5. Добавете зехтина в чугунен тиган; загрейте на средно ниска температура за 5 минути.

  6. Добавете панираните пилешки гърди в олиото и гответе по 4-5 минути от всяка страна. Намалете температурата при необходимост, за да избегнете прегаряне. Коричката трябва да е златиста. След като се изпече, извадете го върху решетка или чиния, застлана със хартиена салфетка.

  7. В тигана добавете 1 чаша вода и разбъркайте, докато се смесят. Добавете неварената паста, като разбърквате, докато се покрие напълно със соса.

  8. Поставете панираното пиле върху пастата и го залейте със заделения сос, като оставите краищата незапечатани за допълнителна хрупкавост. Отгоре сложете моцарела и поръсете с останалата ¼ пармезан. Запечете тигана за 15-20 минути; сиренето трябва да се е разтопило и да е започнало леко да покафенява.

  9. Извадете от фурната, гарнирайте с пресен босилек и сервирайте.

    Pasta s pile i parmezan v chugunen tigan