Паста с пиле и пармезан в чугунен тиган

Паста с пиле и пармезан в чугунен тиган
Тази рецепта е класическо ястие с червен сос в ресторантите и уютните кухни навсякъде по много добри причини.
Tази версия включва и някои полезни техники, които можете да приложите във всяко ваше готвене - но обещаваме, че тази пилешка паста с пармезан е толкова лесна за приготвяне, колкото е лесна и за наслаждаване.
Време за подготовка:
10 минути
Време за приготване:
45 минути
Порции:
4
Сгответе със:
Чугунен тиган Hosse
Продукти:
-
1 бр пилешки гърди без кост и кожа
-
1 чаена лъжичка сол
-
1 чаена лъжичка черен пипер
-
60 гр брашно
-
1 яйце, разбито
-
120 гр Галета за паниране
-
67 гр настърган пармезан
-
60 мл зехтин
-
4 скилидки чесън, накълцан
-
½ чаена лъжичка люспи от червен пипер, по желание
-
1 консерва 800 мл печени домати, смачкани
-
1 чаена лъжичка сушен босилек
-
1 чаена лъжичка сушен риган
-
256 гр паста по ваш избор
-
112 гр настъргана моцарела
-
Пресен босилек за украса
Начин на приготвяне:
-
Загрейте фурната на 175°C.
-
Нарежете пилешкото филе на "пеперуда", като внимателно поставите дланта си върху гърдите и с остър нож ги разрежете хоризонтално, като внимавате да не ги разрежете докрай; гърдите трябва да могат да се отворят като книга, във формата на пеперуда.
-
Поставете гърдите между две парчета пергаментова хартия и с помощта на клечка за зъби ги начукайте до равномерна дебелина от 2 см. Извадете пергамента и подправете всички страни с по ½ чаена лъжичка сол и черен пипер.
-
Подгответе три плитки съда: в първия добавете брашно, във втория разбитото яйце, а в третия смесете галетата и пармезана. Панирайте филето: като първо потопете пилето в брашното, изтръскайте излишното; потопете го в яйцето, изтръскайте излишното; потопете го в сместа от галета и пармезан, за да се покрие равномерно.
-
Добавете зехтина в чугунен тиган; загрейте на средно ниска температура за 5 минути.
-
Добавете панираните пилешки гърди в олиото и гответе по 4-5 минути от всяка страна. Намалете температурата при необходимост, за да избегнете прегаряне. Коричката трябва да е златиста. След като се изпече, извадете го върху решетка или чиния, застлана със хартиена салфетка.
-
В тигана добавете 1 чаша вода и разбъркайте, докато се смесят. Добавете неварената паста, като разбърквате, докато се покрие напълно със соса.
-
Поставете панираното пиле върху пастата и го залейте със заделения сос, като оставите краищата незапечатани за допълнителна хрупкавост. Отгоре сложете моцарела и поръсете с останалата ¼ пармезан. Запечете тигана за 15-20 минути; сиренето трябва да се е разтопило и да е започнало леко да покафенява.
-
Извадете от фурната, гарнирайте с пресен босилек и сервирайте.